Spitskool ovenschotel

Spitskool vind je meestal terug in de Aziatische keuken en met name in wokgerechten. Hoe zou het zijn als je spitskool in een heerlijke Hollandse ovenschotel verwerkt? Een klassieke ovenschotel doet het uitstekend in de winter, deze ovenschotel heeft alles in zich om de koude maanden door te komen. Aardappel in combinatie met een laagje kaas en spitskool geeft een optimaal resultaat. De smaakmakers binnen deze ovenschotel bestaan uit ui en gehakt, deze ingrediënten geven deze ovenschotel met spitskool een hartige smaak. Neem de bereiding van deze ovenschotel met spitskool stap-voor-stap door, zo kan er eigenlijk niets fout gaan! Zet de oven zeker niet te hard en controleer af en toe of de kaas aan de bovenkant niet aanbrandt, dit gebeurt vrij snel als de oven te heet staat ingesteld.

Spitskool ovenschotel

spitskool-ovenschotel
 • Voorbereiding : 10 minuten
 • Bereidingstijd : 01u 10min
 • Beoordeling 3.64 sterren uit 14 beoordelingen
 • Personen : 5

Ingrediënten

 • Spitskool - een hele
 • Ui - een stuk
 • Rundergehakt - 500 gram
 • Aardappelpuree - 1 kilo
 • Kerriepoeder
 • Geraspte kaas - een zakje
 • Peper en zout

Instructies

 1. Was de spitskool en verwijder de buitenste bladeren om de kool verder te bewerken. Gebruik een groot mes en snijd de spitskool in kleine reepjes, met een klein mes is het lastig om de spitskool te bewerken, waardoor het is aan te raden om een groot mes te gebruiken.
 2. Bak het rundergehakt tot het rul wordt, voeg naar smaak peper en zout toe aan het gehakt.
 3. Voeg een gesnipperde ui toe aan het gehakt als het bruingebakken is, laat de gesnipperde ui meebakken tot deze glazig wordt.
 4. Voeg de reepjes spitskool toe en laat deze meebakken met het gehakt en de versnipperde ui tot het geslonken is. Voeg kerrie toe (naar smaak), kerrie combineert uitstekend met spitskool en mag absoluut niet ontbreken. Roer een aantal keer goed door de pan, zo worden de ingrediënten goed gemixt.
 5. Verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius.
 6. Nu is het tijd om aardappelpuree te maken. Vers is aardappelpuree het lekkerst, maar als je echt geen tijd hebt kun je ook een pakje gebruiken. Kook 1 kilo geschilde aardappels en prak deze met een scheutje melk en een goede hoeveelheid boter. Voeg peper en zout aan de aardappelpuree toe om deze op smaak te brengen.
 7. Het mengsel met spitskool en gehakt mag in een ovenschaal geschept worden.
 8. Over de laag gehakt en spitskool mag je een kilo aardappelpuree aanbrengen, afhankelijk van jouw ovenschaal moet je vooraf inschatten wat je kwijt kunt.
 9. Strooi een zakje geraspte kaas over de laag aardappelpuree heen, de kaas zal heerlijk in de oven smelten en zal een hartige laag vormen als dak van de ovenschotel met spitskool.
 10. Stop de ovenschotel 40 minuten in de voorverwarmde oven.
 11. Controleer af en toe of het goed gaat en haal de ovenschotel uit de oven als het laagje kaas goudbruin is.